Odamız Turizm Sektörü Hizmeti İçi Eğitimleri Sertifika Töreni Vali Baydaş'ın Katılımları ile Gerçekleştirildi
Odamız Turizm Sektörü Hizmeti İçi Eğitimleri Sertifika Töreni Vali Baydaş'ın Katılımları ile Gerçekleştirildi. Odamız Meclis Salonunda düzenlenen sertifika törenine, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş’ın yanı sıra; Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Odamız Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Bayram Yığcı, Odamız Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile kursiyerler katıldı.
Törende ilk olarak Kursiyerlerden Selçuk Haşimoğlu Kürsüye davet edildi. Haşimoğlu Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğince gerçekleştirilen turizm sektörü hizmet içi eğitimleri için tüm katılımcılar adına teşekkür etti.
Odamız Yönetim Kurulu Başkan Yrd. ve 17. Meslek Komitesi (Turizm Sektörü) Üyesi Cem Temizel kürsüye davet edildi ve turizm sektörü ve eğitimler hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Odamız olarak bu tür eğitimleri defalarca gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu tür eğitimlerin konaklama ve yeme içme sektöründe çalışan personelin kendisini yenilemesine, sektördeki yeni uygulamalardan haberdar olmasına imkan tanıdığını ifade etti. Turizm sektörünün heyecanın, gayretin, kendini yenilemenin, soyut ve somut anlamda hiç bitmediği bir sektör olduğunu vurgulayan Temizel, sürekli ilgi ve alaka isteyen bir sektör olduğunu ifade etti. Bu tür programların bu bağlamda önemli olduğunu ifade eden Temizel, turizm sektörü Hizmet içi eğitim programının hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese, başta Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu’na olmak üzere, Odamız Genel Sekreteri Gafur Karali ve Odamız personeli ile Kursiyerlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu da katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.
"Sayın Valim, değerli katılımcılar sertifika törenimize hoş geldiniz.
Bildiğiniz üzere Rize’mizin ekonomisinin temel taşı çay tarımıdır. Yıllarca bunun yanına farklı tarım ürünleri ve farklı istihdam alanları ekleyebilmek için paydaşlarımızla birlikte birçok çalışma gerçekleştirdik. Bunların arasında bacasız sanayi olarak da nitelendirilen turizm sektörü öne çıktı. Bu alanda gelişimin sağlanması için toplantılar çalıştaylar yaparak yatırımcıları bölgeye yönlendirdik. Son yıllarda turizm alanında yerli ve yabancı misafirlerimizin ilgisinin arttığı Rize’de konaklama ve hizmet sektörünün her geçen gün daha da büyüdüğünü görmekteyiz. Kalifiye eleman her alanda işin kalitesini ve bununla beraber kazancı da artıran bir etkendir. Bu nedenle hizmet kalitesinin artırılması ve gelen misafirlerimizin daha iyi ağırlanması için 2023 yılı içerisinde Odamız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Turizm Sektörü Hizmet İçi Eğitimlerini düzenledik. Ev Pansiyonculuğu, Ön Büro, Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Servisi, Yöneticileri Eğitici Olarak Yetiştirmesi ve Kişisel Gelişim başlıkları altında gerçekleştirilen eğitimleri toplamda 94 kişi başarı ile tamamladı. Turizm sektörünün devamlılığını sağlamak için bu alandaki eğitimleri belirli periyotlarda tekrarlamanın elzem olduğunu düşünüyoruz. Bu vesile ile kurslarımızı başarı ile tamamlayan tüm kursiyerlerimizi tebrik ediyor kendilerine işlerinde başarılar diliyorum.
Turizmin 12 aya yayılması için yapılabilecekler konusunda gerçekleştirilen turizm çalıştayının bölgemiz için başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Buradan çıkan sonuçların bizler için bir yol haritası konumunda olduğunu ifade etmek isterim. Tüm yıla yayılabilecek alternatif turizm alanları için oldukça müsait bir coğrafyaya sahibiz. Bu potansiyelin kalıcı getiriler sağlayacak projelerle ortaya çıkmasını sağlamalıyız. Yıllardır avan projeler, mastır planlar ile birçok çalışma yapıldı. Ancak maalesef henüz bir sonuca ulaşılamadı. Devasa projelerin uzun vadede gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. Ancak kısa zamanda tamamlanabilecek daha gerçekçi projelerle bir yerden başlamak gerekmektedir.
Turizm konusunda bir diğer önemli konu ise ilimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere davranış şekillerimizi gözden geçirmemiz gerektiğidir. Fiyatlandırma ve hizmet kalitesi gibi hususların yanı sıra davranış şeklimiz turizmin devamlılığı açısından oldukça önemli. Bölge halkının gerçek misafirperverliğini gelen ziyaretçilere yansıtması her birinin bizler için birer turizm elçisi olmasını sağlayacaktır. Aksi taktirde gün geçtikçe bölgemiz tercih noktası olmaktan çıkacak ve turistler benzer coğrafyalara yönelecektir.
Geçtiğimiz turizm sezonunda üniversitemiz ile iş birliği içerisinde yabancı dil bilen üniversite öğrencilerimizi ihtiyacı olan işletmeler ile buluşturduk. Bu uygulama ile toplamda 13 öğrencimizi yaz sezonunda işletmelerimizde istihdam etmiş olduk.
Öte yandan Rize Artvin Havalimanımız gün geçtikçe daha fazla yolcuya hizmet veriyor. Bu yıl sonu itibariyle öngörüldüğü gibi 1 yıllık periyotta 1 milyonu aşkın yolcuya hizmet verdi. Bu da bölgemiz için özellikle turizm alanında ne kadar elzem bir proje olduğunu gözler önüne seriyor. Bu vesile ile başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.
Odamız olarak ilimizin gelişimine katkı sağlayacak her konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder saygılar sunarım." dedi.
Vali Baydaş, sertifika töreninde yaptığı konuşmada Rize’de bahar ve yaz aylarına sıkışmış olan turizm sezonunu 12 aya yaymak için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Bununda yolu kış turizmi ve spor turizmidir. Bununla ilgili alt yapı çalışmalarını yaparken insan kaynağına takılıyoruz. Snowtrack ve kayak malzemeleri alıyoruz. Bunları kullanacak operatör ve teknik personele ihtiyaç duyuluyor. Dolaysıyla burada verilen eğitimleri çok önemsiyoruz” dedi.
Vali Baydaş, “İlimizde Kaçkar Dağları gibi Cenab-ı Allah’ın bir lütfu var. Burayla ilgili yapılmış çok büyük çalışmalar var. Ama karşımıza çıkan tablo milyarlarca dolarlık bir yatırımı gerektiriyor. Bunun hepsini bir kerede yapmamız mümkün değil ama tutup bir adım atarak; burada kış sporları yapılabildiğini, pistler oluşturulabildiğini, bu şehrin öğrencilerinin kaymaya başlayabildiğini İnşallah bu kış bitmeden göreceğiz. O küçük adımları atarken eksiklerimizi de görerek tamamlayacağız. Sayın Bakanımız Osman Aşkın Bak’a da çok teşekkür ediyorum. Bugün başladığımız faaliyetlerde hep onun desteğini görüyoruz.
Burada çeşitli alanlarda arkadaşlarımız eğitimler aldı. Yarın kış sporları alanında da eğitimlere ihtiyaç duyacağız. O zamanda oturup bu planlamaları yapacağız. Ben bu yönüyle bu eğitimleri çok önemsiyorum” dedi.
Konuşmaların ardından sertifika takdimine geçildi. Vali İhsan Selim Baydaş, Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete, Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Cem Temizel, Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Aydoğan ve Meclis Üyesi Mahir Güven kursiyerlere sertifikalarını takdim etti.